Ungdomskonference om Verdensmålene

Fokus UNESCO Verdensmålsskolerne
Uddannelstrin Ungdomsuddannelse
Skolenavn Flere

Som UNESCO-skole ønsker Egaa Gymnasium at lægge særlig vægt på nogle af de globale problemstillinger, som kommer til at spille en rolle for verden de næste mange generationer.

Verdensmålene, bæredygtighed og klimaforandringer var omdrejningspunktet for dette års Ungdomskonference, hvor otte skoler fra det danske UNESCO ASP-netværk havde inviteret elever og lærere fra det internationale netværk til at deltage. Både de danske skoler og skolerne fra Estland, Indonesien, Namibia, Tyskland og Trinidad & Tobago har forpligtet sig til UNESCO ASP’s program ”Whole School Approach”, som netop har fokus på klimaforandringer, og hvordan hele skolen kan samarbejde om bæredygtige initiativer.

Omkring 70 lærere og elever var samlet en kold og regnfuld tirsdag formiddag for at diskutere, hvordan unge kan være med til at skabe en mere bæredygtig fremtid. Selve konferencen blev åbnet af Viktor Grønne, Ungdomsrepræsentant for den danske UNESCO-nationalkommission, som bød velkommen og havde dette budskab til de unge: ”De mikrohandlinger vi gør i hverdagen er med til at gøre en forskel, og vi er fredsambassadører, hver gang vi rækker en hånd ud og hjælper andre.”

Dagens workshops blev afholdt af Bugging Denmark og FSC Danmark. Bugging Denmark udfordrede eleverne madvaner og faciliterede en workshop om bæredygtigt madforbrug og urbane insektfarme. Her skulle eleverne også opfordres til at overskride deres grænser og tænke ud af boksen ved at lave havegrynskugler med spiselige insekter som ingredienser. Hos FSC Danmark skulle eleverne reflektere over bæredygtig skovbrugs betydning for Verdensmålene.

Helle Gudmandsen, national koordinator for UNESCO ASP, var dagens konferencier og ansvarlig for den afsluttende workshop, som var en Gallery Walk. Hver skole havde sin egen stand, hvor de kunne udstille med projekter fra deres skole. Her var der rig mulighed for at dele erfaringer med at udvikle en mere bæredygtig og klimavenlig skole og hente inspiration skolerne imellem.

Dagen blev rundet af med en reception, hvor der blev holdt takketaler af både en gruppe elever fra Egaa Gymnasium og Mai Aasjõe, Estlands national koordinator. Efter konferencen havde de danske skoler arrangeret både hjemme- og skolebesøg for de udenlandske elever og lærere.

Projekter