Global Class på USVI

Elevcitat

Vi vil gerne formidle viden om, at slavetiden er en del af vores fortid, selv om den ikke er noget, vi er stolte af. Og så vil vi gerne fortælle, hvordan vi kan hjælpe hinanden og samarbejde på tværs af verden i fremtiden

I forbindelse med mindeåret for Danmarks salg af De Vestindiske Øer i 2017 oprettede Paderup Gymnasium en masterclass kaldet Global Class. Klassen bestod af elever fra 2. og 3.g. Eleverne skulle overordnet arbejde med Danmarks koloniale fortid i forskellige perspektiver herunder hvilke konsekvenser det har haft for unge i dag i Danmark og på De Amerikanske Jomfruøer.

Eleverne deltog i den forbindelse i fem workshops der alle lå uden for normal skoletid. De fem workshop havde forskellige perspektiver på Danmarks koloniale fortid og gav eleverne mulighed for at arbejde med emnet i forskellige perspektiver.

Blandt andet fik klassen besøg af Mich Vraa, der har skrevet en trilogi om de tre øer, Astrid Nonbo Andersen, der har forsket i undskyldningsdebatten og Ungdomsbyen, der bidrog med et kursus om verdensmålene i en vestindiske kontekst. I midten af januar 2019 rejste klassen på studietur til St.Croix, hvor vi blandt andet besøgte tidligere danske plantager, en folkeskole og et gymnasium. Efter turen har eleverne holdt oplæg på folkeskoler i Randers og vist en udstilling på Randers Bibliotek.

Til lærerne

En bred og nuanceret viden om Danmarks koloniale fortid og konsekvenserne af denne. Mødet med unge på Jomfruøerne gav frugtbare snakke om fortiden, og om hvordan det er at være ung på hver sin side af kloden i dag. Dette har givet en forståelse af begrebet ’Globalt medborgerskab’ og en idé om, hvad partnerskaber på tværs af kloden kan bidrage til.

Projekter