Den amerikanske forbindelse

derovre, og én klasse fra Georgetown High School har været på besøg hos os på Egaa Gymnasium. Også i foråret 2014 er der planlagt besøg og genbesøg.
Hidtil har samarbejdet fokuseret på mødet mellem den amerikanske og den danske kultur (samfundsfag, engelsk, dansk), hvilket også gjorde sig gældende, da 2.i i marts 2013 rejste på studietur til Georgetown. Ud over de to studieturslærere rejste jeg, klassens historielærer, også med.

Georgetown High School har fået status som TST-skole med henblik på at starte et samarbejde omkring TST-relevante emner. Der er - set med TST-briller - et stort potentiale i forhold til at beskæftige sig med South Carolinas helt særlige historie.
Formålet med min deltagelse var at undersøge mulighederne for at give kommende studieture en klar vinkling mod TST-aspektet. Målet var sammen med historielærergruppen på Georgetown High School at diskutere idéer til et fremtidigt samarbejde om TST-emner i forbindelse med udvekslingerne, og på egen hånd samle inspiration ved at undersøge mulighederne i området omkring Georgetown og Charleston.

 

Slavehavnen Charleston
South Carolinas næststørste by Charleston (lidt over en times kørsel fra Georgetown) var en af hovedindskibningshavnene for den amerikanske slavehandel. Således passerede på et tidspunkt ca. 40 % af alle afrikanske slaver igennem byen, og South Carolina var i årene op til Den amerikanske Borgerkrig den stat med flest slaver pr. indbygger. Disse slaver var en afgørende faktor i South Carolinas plantageøkonomi - før Borgerkrigen var South Carolina den rigeste af sydstaterne og efter Borgerkrigen (og stadigvæk) blandt de fattigste stater i USA.

boone1

Breaking the silence
Ud over, at Charleston er en hyggelig og smuk by, så tilbyder den inden for et relativt lille område en masse at se for den historieinteresserede. The Charleston Museum dækker hele byens/områdets historie fra forhistorisk tid til i dag og er et godt sted at starte. De to udstillinger om hhv. slaveriet og Borgerkrigen er rigtig fine.
Derudover er især det lille The Old Slave Mart Museum uomgængeligt med en permanent indlevelsesorienteret udstilling i underetagen. Da jeg var forbi, var jeg så utrolig heldig, at der i overetagen var den UNESCO-støttede TST-vandreudstilling 'LestWeForget'!

En levende afrikansk kultur
Et besøg på en af de tidligere plantager, der ligger så mange af i hele området, må næsten være obligatorisk. Som en værdig repræsentant ligger lige nord for Charleston The Boone Hall Plantation. Den har det hele: bomuld, alligatorer, guides der kan fortælle anekdoter, en allé, med det karakteristiske "spanishmoss" hængende fra træerne, der leder op til det smukke hovedhus (som Orry Main beboede i tv-serien 'Nord & Syd') og de tilhørende slavehytter, der nu er indrettet som museum – hver hytte med sit eget tema. Meget anbefalelsesværdigt.

Karakteristisk for South Carolina var risplantagerne, da de klimatiske og geografiske forhold var særligt gunstige herfor. Dette betød, at man hentede slaver dertil fra de risdyrkende områder af Vestafrika for at udnytte deres viden og erfaring. Den høje koncentration af slaver i området - mange med rødder tilbage fra den samme region i Afrika - skabte en særlig mulighed for til en vis grad at bevare deres afrikanske kultur i form af fx sprog, traditioner og håndværk. I dag er kerneområdet for den fortsatte dyrkelse af denne blandingskultur, kaldet Gullah, kyststrækningen syd for Charleston ned til Savannah i Georgia.

Endvidere spillede South Carolina en helt speciel rolle for udbruddet af Borgerkrigen, idet staten var den første til at melde sig ud af Unionen, og det første slag i selve Borgerkrigen stod i Charleston ved Fort Sumter.

sumter

En guldgrube af materialer
Som det kort er beskrevet, rummer South Carolina fine muligheder for at arbejde med TST-problemstillinger. Statens særlige slavehistorie og rolle i Borgerkrigen kan naturligvis være indgange til mange spændende projekter. Men hertil kommer helt aktuelt en række muligheder i forbindelse med 150-året for Borgerkrigens afslutning i 1865 og dermed det amerikanske negerslaveris formelle ophævelse.
Dette vil naturligvis få en hel del national opmærksomhed i USA, og der vil uundgåeligt blive udgivet en enorm mængde materialer - radio, film, artikler, bøger osv. For fag som fx historie, engelsk og samfundsfag vil disse materialer kunne indgå i et helt oplagt samarbejde.

Udvalgte links:
• Staten South Carolinas officielle website: http://sc.gov/Pages/default.aspx
• Generelt om South Carolina: http://en.wikipedia.org/wiki/South_Carolina
• Georgetown High School: http://www.ghs.gcsd.k12.sc.us/
• Muséeri Georgetown: http://www.georgetowncountymuseum.com/ / http://www.ricemuseum.org/about.php
• Muséeri Charleston: http://www.charlestonmuseummile.org/Museums.html
• The Old Slave Mart Museum: http://www.charleston-sc.gov/index.aspx?nid=160
• Om Gullah: http://www.nps.gov/guge/index.htm
• Boone Hall Plantation: http://boonehallplantation.com/
• Lokal avis: http://www.postandcourier.com/
• National Archives: http://www.archives.gov/
• South Carolina Historical Society: http://www.southcarolinahistoricalsociety.org/
• 'Lest We Forget': http://digital.nypl.org/lwf/english/site/flash.html

 

Ved at browse denne side acceptere du automatisk vores cookie politik.